<01 / 9>

Wenzhou Yongjia High-Speed Railway Station


Yongjia High-Speed Railway Station is situated in Wenbei New City, Yongjia, Wenzhou. Centering around the station, the New City will be developed into a dynamic zone which integrates public transport, business, culture, education, residence and office functions.

 
The design of the station is inspired by the styles of traditional oil-paper umbrellas commonly found in the south of the lower reaches of the Yangtze River. Drawing on the umbrella structure as the basic elements of station building, the design creates an array of the structural units to unify the station building and platforms under one roof. Umbrella-shaped units on roofing stretch from the middle towards both two sides, echoing to the process by which high-speed trains gradually gain acceleration. Meanwhile, the central part of roofing arches upward to highlight the functions of the station building and also create the center of vision. Space within the station hall is also defined by the umbrella structure to fully embody uniform structural aesthetics inside and outside the hall. The main facade of the building is gradually transformed from opaque to transparent from the both sides towards the middle, as if gauze curtains is steadily drawn apart, creating an image of architectural opening. In this scheme, the architectural form and structure are organically unified to response to the traditional regional culture whilst effectively meeting functional requirements.
 
Location: Wenzhou, China
GFA: 29,800 sqm
Client: Blooms Hangwen
LDI: China Construction Engineering Design Group
Design Team: Yongzheng Li, Qizhi Li, Teng Jiang, Yanfeng Lyu, Yiming Lu
Design Date: 10/2019 - 11/2019