<¡¡01 / 9¡¡>

Qingdao Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre


Qiseshan Quarry Garden is located in the suburbs of Pingdu in Shandong Province. With the disused quarry and the hills of over 333,000 sqm (5000 mu) surrounding it, the property owner intent to create a tourist destination integrating suburban parks, pit exhibition area, and theme parks, through an ecological restoration of the abandoned pit. UUA is responsible for the design of the public facilities at the reception area of the garden.

 
The Visitor Centre is at the main entrance of the Garden, with a floor area of 1700 m2 to receive tourists by providing restaurants, shops, washrooms, meeting and exhibition areas etc. The overall layout of the building is U-shaped, with each functional zone arranged around a courtyard, each given its separate entrances, and joined together by a roof terrace to form an architectural entity. 
 
To achieve a building merging into the landscape, the design focuses on how to deal the relationship between artificial structure and natural landscape. The architectural form is derived from the extracted element of ¡®hill slopes¡¯ at the site. The roof emerges out of the ground and extend to the roof of the second floor, blurring the layer boundaries of the building¡¯s stories based on a concept that represents growth. The roof forms a new open space, giving tourists a natural and active experience of interacting with the building. The horizontally extended structural form and the deliberately lowered elevation of the building conceal the artificially built visitor centre in the vast suburban landscape. The intervention of the building may have created a new order in the site, but the original impression of the landscape is still perfectly retained. The material selected for the facade echoes the context of the site. Local stones are chosen and planed mechanically to create rich textures. The large used glass curtain walls allow indoor and outdoor landscapes to fuse together.
 
The same strategy is employed to design the Ticket Office and Public Toilet, unifying and harmonizing the buildings in the Garden.
 
By keeping organic, open, and local features throughout the whole process, the design is an attempt to convey the relationship between the artificial structures and nature via a modern design language, to ultimately present a case that integrates landscape architecture, local context, as well as building technology.

Location: Pingdu . China
GFA: 1,700 sqm
Client: Qingdao Baocui Garden
Design Team: Yongzheng Li, Qizhi Li , Teng Jiang, Falu Wang, Yanfeng Lyu, Liye Chen, Wei Wang
LDI: Qingdao Haichuan Construction Group
Landscape: Qingdao Jingge Landscape
Contractor: Jiangsu Rulin Construction Group
Design Date: 11/2017 - 11/2018
Construction Date: 11/2018 - ongoing