<01 / 9>

Encore House


Encore House stands at the starting point of Shifuti ancient road in Hangzhou, Zhejiang Province. Bounded by the creek to its west, the building recedes eastward along the landform and cuts into the mountains. The tall, vertical traffic core divides the building into two dislocated blocks so that each guestroom has a view of the beautiful bamboo valley. The building patios and large-overhang balconies take on strong horizontal lines, balancing with the longitudinal lines of the bamboos. Spacious balconies add a flavor of leisure to the guestrooms while blocking the ground view and protecting peoples privacy.

 

On the other bank of the creek is an ancient stone road called Shifuti that dates back to the Tang dynasty. Until the Republican period, it had been the only road connecting Huanghu to Deqing. This historic site adds a historical dimension to the project. In response, the design depicts a dramatic scene with an individualized and direct way of expression: A transparent modern building 'grows' out of a historic site of stone, with its top mushrooming outward. This creates a sharp contract between aged past and young present.

 

Location: Hangzhou . China

GFA: 1,200 sqm

Client: Private

Design Team: Yongzheng Li, Tim Mason, Qizhi Li, Yanfeng Lyu, Teng Jiang, Wei Gao, Junwei Sun

Design Date: 08/2016 C 02/2016

Construction Date: 01/2017 C Ongoing